Monday, July 16, 2012

Auto kondicionieriai – ligų sukėlėjai

Vasaros viduryje tekanti nosis, čiaudėjimas, kosėjimas, peršalusi gerklė – tokios ligos gana dažnos vairuotojų tarpe. Kodėl susergama būtent vasarą, jei visą žiemą sergama vos pora kartų? Atsakymas paprastas- auto kondicionieriai nėra naudojami taip, kaip reikėtų žmonių automobiliuose. Atrodo, kad auto kondicionierius yra visiškai nekaltas įrenginys, tačiau jei jis naudojamas neapdairiai, ligos – garantuotos nors ir per didžiausius karščius.

Naujausios klimato kontrolės sistemos suderintos su žmogaus fiziologija ir automatiškai palaiko vienodą temperatūrą, pačios paskirstydamos šalto oro srautus salone. Tačiau įprasti auto kondicionieriai yra labai klastingi. Jei, norėdami atsigaivinti, ventiliavimo sistemos deflektorius nureguliuosite taip, kad šalto oro srovė pūstų į galvą ar kaklą – peršalimas neišvengiamas. Taip pat labai svarbus ir temperatūrų skirtumas: jei lauke ypatingai karšta, stipriai vėsinti automobilio saloną nerekomenduojama. Gydytojų teigimu optimalus lauko ir salono temperatūros skirtumas yra ne daugiau nei 5-6 laipsniai. Neprotingas naudojimasis kondicionieriumi gresia visa puokšte įvairiausių ligų: ryklės, gerklų, tonzilių, bronchų uždegimais, sloga, sinusitu. Sinusitas yra ypatingai bjauri liga, turinti didelę komplikacijų tikimybę, pavyzdžiui, ausų uždegimą.

Antrasis pavojus sveikatai, sklindantis iš kondicionierių yra įvairaus tipo užterštumas. Tikriausiai teko pastebėti, kad įjungus kondicionierių automobilio salone kartais pasklinda nemalonus kvapas. Jis atsiranda dėl kondicionieriaus eksploatacijos trukmės ir periodiškumo. Kondicionierius bendru cirkuliavimo ratu sujungtas su visa automobilio šildymo sistema. Per garintuvą ventiliatoriumi į mašinos saloną patenka norimos temperatūros oras. Ant šio garintuvo nusėda drėgmė, dulkės, žiedadulkės, purvas, kaupiasi bakterijos, grybeliai, kiti ligų sukėlėjai. Drėgna terpė prie aušintuvo yra ideali bakterijų, grybelių ir įvairių ligų sukėlėjų atsiradimo ir dauginimosi vieta. Taigi, tinkamai neprižiūrimi automobilių kondicionieriai yra tikras ligų generatorius. Viena iš rimčiausių ligų, tykančių nevalytose kondicionavimo sistemos labirintuose yra legioneliozė. Legioneliozė gali turėti gyvybei pavojingų komplikacijų – kvėpavimo nepakankamumą, sepsį, sepsinį šoką, ūmų inkstų nepakankamumą. Į kondicionavimo sistemą patekusios žiedadulkės gali pabloginti astma sergančiųjų būklę.

Norint to išvengti, reikia bent kartą per metus valyti automobilio oro kondicionierių. Tinkamiausias metas yra pavasaris: žiemą kondicionierius nenaudojamas. Vietoj jo naudojama šildymo sistema, iš kurios sklindantis karštis pagreitina bakterijų ir grybelių dauginimąsi. Jei norite, kad vasaros malonumų netemdytų ligos, protingai naudokitės kondicionieriais ir nepamirškite jų kartais išvalyti ir papildyti, o tai padaryti padės kokybiška kondicionierių pildymo įranga. Aišku, reikia stebėti, ar neišteka freonas, nes kartais galite likti ir išvis be auto kondicionieriaus.

Implements and Tools Farming simulator 2013 mods

1 comment: